Rode spitskool

Rode spitskool, heb je die wel eens gezien of gegeten? Je denkt vast: ‘oh dat is rode kool!’. Het ziet er wel zo uit als rode kool, maar smaakt naar spitskool en is familie van de witte kool. Ik vertel je er in deze blog meer over.

Zoals je na het lezen van de intro al zal denken is rode spitskool een kruising tussen rode kool en spitskool. Net als de beide koolsoorten heeft ook rode spitskool glanzende bladeren die ‘knakken’ door het vocht in de nerven, zo kun je testen of de kool vers is.

Zo’n verse rode spitskool kun je het beste in de kelder bewaren (3 dagen tot ongeveer een week) of als je voorgesneden kool koopt bewaar je deze in de koelkast maximaal een paar dagen. Schoonmaken gaat hetzelfde als andere koolsoorten: je verwijdert het buitenste blad en na het halveren verwijder je de kern. Daarna kun je de kool snijden in een structuur naar wens en wassen vóór het bereiden.

Net als gewone spitskool is rode spitskool op verschillende manieren te bereiden. Stomen (15-20 min.), koken (10-15 min.), roerbakken (7-10 min.) of rauw eten in salades of voorgerechten, het kan allemaal! Rode spitskool wordt veelal gebruikt in Oosterse en Westerse gerechten.

Rode spitskool levert meer vitamine C dan witte kool en is zoals alle koolsoorten laag in calorieën, maar wordt vaak als ‘vergeten groente’ beschouwd.

Welk gerecht zou jij maken met rode spitskool?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s