Biologisch eten: feiten en fabels

Ik wil graag iets aan jullie kwijt over waarom ik juist niet voor biologische producten kies. Niet dat als er van dat product geen andere optie is dat ik het niet koop, maar over het algemeen koop en eet ik alleen maar niet-biologisch geteelde producten. Waarom? Lees even verder!

Om te beginnen, geloof ik in de kracht van lokale en seizoensproducten. Dat wil niet zeggen dat ik nooit bananen, chocolade en mandarijnen eet omdat het niet uit Nederland komt (integendeel!). Maar wel let ik op wat er in het seizoen is, zodat het uit de buurt komt, dat kan Europa zijn, Nederland, maar het liefst nog dichterbij. Denk aan Limburgse asperges en aardbeien bijvoorbeeld. Maar ook aan Hollandse tomaten, kersen, appels, boontjes, bloemkool en ga zo maar door.

Biologisch-voedsel540.jpg

Sommige mensen beweren dat je door biologisch voedsel een beter immunsysteem zou hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit niet het geval hoeft te zijn, zolang je maar een evenwichtig eetpatroon hebt. Een koe die graast, levert gezondere melk. Dat is waar. Het blijkt dat een koe die lekker in de wei graast, melk geeft met minder verzadigd vet en meer omega-3, CLA vetzuren, vitamine-E en bètacaroteen. Goed dus voor koe en mens. Maar, niet alleen biologische koeien eten gras. 80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis, daarbij is het dus 100 procent. Overigens is de melk van álle koeien in de winter minder gezond dan in de zomer, want dan staan ook biologische koeien meer binnen.

Het is ook niet waar dat als dieren biologisch eten, zij gezondere producten leveren. Er wordt veel geëxperimenteerd met voer, omdat dit veel invloed heeft op de gezondheid van dieren en mogelijk dus ook op het uiteindelijke product. De kans bestaat dus dat in de toekomst ook diervoeders ontwikkeld worden die echt gezondere producten opleveren. Nu is dit nog niet bewezen voor biologisch voer. Soms geldt zelfs het tegendeel, bijvoorbeeld bij kippen met vrije uitloop naar buiten. Eieren van deze kippen kunnen meer dioxines bevatten. De sector probeert de hoeveelheid dioxines zo laag mogelijk te houden.

Maar wat ik het meeste hoor, en graag uitleg aan mensen:

Regulier geteelde groenten en fruit zouden giftig zijn, en biologisch geteelde producten niet. Dit is onjuist, in Nederland gelden zulke strenge normen voor boeren die regulier telen, dat kunnen sommige mensen zich niet voorstellen. Daarentegen, mogen biologische boeren in nood ook bestrijdingsmiddelen gebruiken (die zijn vaak iets milder dan wat de reguliere boeren gebruiken, maar bevatten veel dezelfde stoffen). Vitamine- en antioxidanten gehaltes hangen samen met hoe snel een product van het land in je kar beland, of je het in het goede seizoen koopt, of het op substraat (in de kas) is geteeld of in de vollegrond (al zijn substraten in deze tijd zo ver ontwikkeld dat deze ook de nodige voedingsstoffen bevatten, of toegevoerd krijgen via het watersysteem).

1._Banner_dinsdag22.jpg

Er zijn mensen die hun allergieën zagen verminderen of die zich fitter voelden door biologisch te eten. Dat kan, want misschien geldt voor fans van biologisch wel hetzelfde als voor vegetariërs en veganisten. Vegetariërs blijken uit onderzoek vaak gezonder te eten dan vleeseters. Dit komt volgens sommige wetenschappers vooral omdat zij bewuster kopen, koken en eten. Daar heeft je lijf altijd wat aan. Maar je hoeft natuurlijk niet biologisch te eten, vegetarisch of veganistisch om gezonder en bewust te eten en leven, daar ben je natuurlijk altijd nog zelf bij!

Ik wil niemand verbieden biologisch te eten, en zeg niet dat biologische producten en telers fout zijn, iedereen heeft zo zijn argumenten om bepaalde producten wel of niet te eten. Wat ik wil bereiken is dat mensen zich bewuster worden van wat feiten en fabels zijn. De boeren die deze producten telen hebben het vaak het zwaarst om te overleven door veel marketing over andere producten waardoor mensen hun producten niet meer kopen, terwijl deze meestal wel net zo gezond zijn!

Hoe kijk jij aan tegen biologische en niet-biologische producten, wat gebruik jij en waarom?

(Bronnen: eigen kennis en studie Food Innovation, Voedingscentrum, NVWA, Keuringsdienst van Waarde, Gezondheidsnet)

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Francien Meuwissen schreef:

  OH heerlijk dank je wel Jenny. Hier in Italie zie je de seizoenen nog terug in de winkel. Heel veel fruit in de zomer, in de herfst en winter, paddenstoelen, noten en gedroogd fruit. Groentes variëren ook met de seizoenen. Nederland slaat een beetje door met opmerkingen als: spelt is gezonder. Een beetje eenzijdige opmerking…….Ik ga het zeker delen.

  Liked by 1 persoon

  1. haveagoodfoodday schreef:

   Dankjewel, leuk dat er meer mensen zoals mij denken!

   Like

 2. bonsje schreef:

  Leuk! ik ga je stukje delen op mijn pagina! Dit is nuttige informatie voor veel mensen die dus onnodig kapitalen uitgeven aan ‘gezonder’ biologisch eten…..

  Liked by 1 persoon

  1. haveagoodfoodday schreef:

   Wat tof, gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s