Is sinaasappelsap net zo ongezond als cola? – Is orange juice just as unhealthy as Coke?

Geïnspireerd door een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, aangevuld met mijn eigen kennis over voeding en gezondheid, schrijf ik hier een blog over gezonde, en ongezonde suikers. Eerder dit jaar schreef ik een algemene blog hierover: Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers

Wij krijgen ongeveer 4,5 kg suiker per maand binnen. Even schrikken ja, zóveel? Als je gezond eet zou je denken, maar hoe dan? Vers geperst sinaasappelsap is toch ook gezond? Het is tenslotte fruit! Hierover valt te twisten..

Vruchtensap bevat vitaminen, mineralen en fruitsuikers, maar ook van fruitsuikers krijg je glucosepieken in je bloedsuikerspiegel. Net zoals de suikers in cola dit ook veroorzaken. Gemiddeld drinken we zo’n 25 liter, oftewel 100 glazen vruchtensap per jaar. Ongeveer de helft daarvan is sinaasappelsap! Sinaasappelsap, puur sinaasappel, niks toegevoegd, geen gekke E-nummers. Niks mis mee, toch?

In sinaasappelsap zit ongeveer evenveel suiker (90 – 110 gram per Liter) als in cola ( 110 gram suiker per Liter). Door een teveel aan suiker op lange termijn kan je lever een ontsteking krijgen, uiteindelijk kan dit littekenweefsel veroorzaken dat ook wel fibrose wordt genoemd.

orange-juice-sugar-content.png

Tegenover die 4,5 kg suiker per maand die we nu gemiddeld binnen krijgen, was dat in de oertijd maar een paar honderd gram per jaar! De WHO (World Health Organisation) raadt aan maximaal 5 suikerklontjes per dag als inname. Met een glas (verse) jus d’orange zit je daar dus al overheen (dat is zo’n 8 suikerklontjes).

Wat is dan wel gezond? Als je een hele sinaasappel eet, dus de partjes met vliesje, zonder schil, krijg je ook fruitvezels binnen en je kauwt in plaats van te drinken. Vezels en het kauwen zorgen voor een verzadigd gevoel. Drink je sinaasappelsap, dan zitten daar veel minder tot nauwelijks vezels in, en je drinkt. In de tijd dat je een glaasje sinaasappelsap drinkt krijg je echt geen 4 hele sinaasappels gegeten! Dat is ook de reden waarom je na die hoge suikerpiek weer honger (of dorst) krijgt.

Conclusie: gelet op de suiker- en verzadigingswaarde van sinaasappelsap en cola, maakt het niet veel uit wat je drinkt! In vers en puur sinaasappelsap zitten dan wel geen toegevoegde stoffen, die wel in cola zitten. Het zelfde geldt voor vitaminen en mineralen, die zul je in cola niet terug vinden! Wat mij betreft, ik geniet af en toe eens van een lekker glaasje sinaasappelsap. Ik heb het nooit elke dag gedronken, en ga dat ook niet doen!

 

Inspired by an episode of a Dutch television programme, completed by my own knowledge about nutrition and health, I wrote a blog about healthy and unhealthy sugars here. Earlier this year I wrote a blog about these sugars in general: Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers (only in Dutch)


We get about 4.5 kg of sugar per month in. A shock, yes, so much? If you eat healthy, you would think, but how? Freshly squeezed orange juice is so healthy? After all, it is fruit! This is negotiable ..


Fruit juice contains vitamins, minerals and fruit sugars, but also fruit sugars gives you glucose peaks in your blood sugar. As well as the sugars in cola cause this as well. On average, we drink about 25 liters, or 100 glasses of fruit juice per year. About half of it is orange juice! Orange juice, pure orange, nothing added, no silly E numbers. Nothing wrong with that, right?


Orange juice contains about as much sugar (90-110 grams per liter) as coke (110 grams of sugar per liter). By an excess of sugar in the long term, you can get a liver inflammation, in the end this may cause scars that are also known as fibrosis.

orange-juice-sugar-content.pngCompared to 4.5 kg of sugar per month on average we get in, it was in prehistoric times only a few hundred grams per year! The WHO (World Health Organization) recommends a maximum of five Sugar cubes per day. With a glass of (fresh) orange juice you are already over it (which is about 8 sugar cubes).


What is healthy? If you eat a whole orange, so the segments of film, without peel, you also get fiber within you chew instead of drinking. Fibers and chewing provide a feeling of fullness. Drink your juice, then there is much less to barely fiber, and you drink. In the time you drink a glass of orange juice you really can’t eat 4 whole oranges! That’s why you’re after those high sugar peak getting hungry (or thirsty).


Conclusion: considering the sugar and saturation of orange juice and cola, it does not much matter what you drink! In fresh and pure orange juice are no added substances which are not in Coke. The same goes for vitamins and minerals that you will not find in cCke! As for me, I enjoy occasionally a nice glass of orange juice. I never drank it every day, and I’m not planning to do that too!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s