Sporten bij tropische temperaturen?

Toepasselijk voor vandaag (en misschien ook de komende dagen): sporten bij tropische temperaturen. Wat kun je vooral wel en niet doen, en welk effect heeft het op je lichaam.

Het aantal tropische dagen in Nederland is minimaal, maar zoals deze week hebben we er toch een aantal. Als je een trainingsschema volgt is het wel essentieel dat je dat blijft volgen, ondanks de hitte. Wat nu?!

  • Begin ’s ochtends vroeg, dan is het nog niet zo warm en hoeft je lichaam niet zoveel moeite te doen om warmte kwijt te raken. Ga je midden op de dag sporten zweet je veel meer, waardoor je meer vocht verliest en meer bloedvaatjes in je huid openen, die ten koste gaan van de bloedvaatjes in je spieren. Hierdoor krijgen je spieren minder zuurstof en daardoor presteer je minder.
  • Kom overdag niet teveel in de volle zon maar ga bijvoorbeeld naar de sportschool, of als je gaat hardlopen: zoek de schaduw op in het bos.
  • Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Je verliest namelijk meer vocht dan je denkt. Drink vooral geen energiedrankjes, het vochtverlies is in het algemeen groter dan het energieverlies.
  • Train je langer dan een uur vul dan je koolhydraten en mineralen bij door een isotone drank. Vermijd zout, dit droogt juist uit!
  • Draag luchtige kleding, géén donkere kleuren (deze houden de warmte vast omdat deze kleuren zonlicht opnemen).
  • Ga je naar buiten (dat geldt ook voor de ochtend- en avonduren) smeer je dan goed in, ook al denk je dat de zon niet zo fel is. Draag een petje of zonnebril om je hoofdhuid en ogen tegen UV straling te beschermen.
  • Vermijd vooral temperaturen boven 28 graden Celsius, sla dan liever een keer over of train ’s ochtends vroeg of ’s avonds later.

Succes met trainen en een zonnige dag nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s