Gezonde vetten (Ja, ze bestaan!)

on

Vetten gezond? Ja, natuurlijk! Ons lichaam heeft ook vetten nodig om ons dagelijks nieuwe energie te geven. Vandaag vertel ik je meer over gezonde vetten en waar ze in zitten, net zoals ik eerder over suikers deed. Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers

Waarom heeft mijn lichaam dan vetten nodig?

Vetten zijn een brandstof voor je lichaam, net als koolhydraten en eiwitten, geven ze ons energie. Een vetreserve is dus nodig om een energiereserve te hebben. Gezonde vetten zorgen voor opname van de vitamines A, D, E en K, die in vet oplosbaar zijn. Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol in ons bloed, daarom kun je ze beter zoveel mogelijk vermijden. Dat wil niet zeggen dat je geen vlees en kaas meer mag drinken, want daar zitten ook veel eiwitten in, maar eet het met mate!

Wat zijn dan gezonde vetten en welke zijn ongezond?

Verzadigde zijn de verkeerde, dus ongezonde vetten. Deze bevatten een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren. Deze ongezonde vetten vind je onder andere in: vlees, melkproducten en zoetigheden als gebak.

Onverzadigde vetten zijn de goede vetten, deze heeft ons lichaam nodig om ons energie te geven. Deze gezonde vetten zijn zoals de naam al zegt, niet verzadigd. Je hebt vast wel eens van omega 3 en omega 6-vetzuren gehoord, deze vetzuren zitten in onverzadigde vetten. Je vind onverzadigde vetzuren onder andere in: noten, zaden, natuurlijke oliën, algen, zeewier, avocado en in vette vis zoals kabeljauw. De onverzadigde vetten verlagen het LDL-cholesterol.

 

Hoe kom jij dagelijks aan gezonde vetten? Laat het weten!

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s