Dit wist je nog niet over aardbeien, groentefrietjes, asperges en rabarber!

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over de gezondheidsaspecten van groentes en fruit. Waarom? Er zijn zoveel dingen die je nog niet wist over sommige producten! En dan nog eens te bedenken wat voor lekkers je er allemaal mee kunt maken. Meer weten? Lees snel verder.

Laten we beginnen met de zomerkoninkjes: aardbeien! Nu volop in verkrijgbaar want het aardbeienseizoen is in volle gang.

 • Aardbeien zitten boordevol anti-oxidanten. Wat zijn anti-oxidanten eigenlijk? Dit zijn belangrijke stofjes die nodig zijn voor de reiniging van gifstoffen in je lichaam. Anti-oxidanten voorkomen of vertragen celbeschadiging.
 • Zoals ik eerder in de blog Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers schreef, weet je misschien al dat tafelsuiker een hogere suikerpiek in je bloed veroorzaakt dan de natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld aardbeien. Zo stabiliseert het eten van aardbeien de verhoogde suikerpieken die veroorzaakt zijn door de suikers uit bijvoorbeeld snoep of frisdrank.
 • Aardbeien dienen ook als natuurlijk ontstekingsremmend middel, in plaats van bijvoorbeeld geneesmiddelen die gezonde en ‘fitte’ organen beschadigen.

Tips met aardbeien: in de yoghurt met wat muesli, in de blender met wat melk of yoghurt voor een heerlijk frisse smoothie, in gebak of gewoon lekker zo eten!

 

Om verder te gaan bij seizoensproducten: rabarber, het seizoenseinde is al in zicht maar in de meeste (groente)winkels is nog volop rabarber te krijgen.

 • Bevat veel vitamines B en C, die goed zijn voor de bescherming van lichaamscellen, hulp tegen stress en vermoeidheid en behoud van een goede weerstand.
 • Daarnaast bevat rabarber veel mineralen als calcium, kalium en magnesium. Magnesium werkt onder andere stress-beperkend, calcium zorgt voor behoud van een gezond gebit en kalium zorgt voor een goede vochtbalans en bloeddruk in het lichaam.

Tips met rabarber: rabarbercrumble of rabarbercompote. Bekijk ook mijn recept Rabarber-aardbei dessert. Rabarber is het zoetst als hij roze/ rood is.

DSC01434

En als we dan toch bezig zijn met seizoensproducten, asperges is ook erg gezond!

 • Asperges bevatten veel vitamines B, C en provitamines A. Deze zijn goed voor de groei en het gezond houden van cellen en weefsels in je lichaam.
 • Er zitten ook veel mineralen in asperges zoals kalium, calcium, kalium en ijzer.
 • Fructosanen in asperges stimuleren de nierfunctie.
 • Leuk weetje: volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Food Science zouden de eiwitten en mineralen in asperges kunnen helpen tegen een kater en de lever kunnen beschermen tegen de gevolgen van alcoholmisbruik.

Tips met asperges: gekookte asperges met ham of zalm en ei, asperges in een salade of bekijk hier: Zelf aspergessoep maken.

 

Daarnaast wil ik nog een paar tips voor gezonde frietjes geven:

 • Courgette- of aubergine frietjes. Snijd er dunne frietjes van en besprenkel met olijfolie en volkoren broodkruim, bak ze in de oven.
 • Pastinaak- of wortelfrieten, deze besprenkel je met olijfolie en (zee)zout. De pastinaakfrietjes zijn lekker met wat rozemarijn en heerlijk uit de oven, de wortelfrietjes kunnen gewoon in de friteuse.
 • Zoete aardappelfrietjes, lekker uit de oven met wat olijfolie en kruiden naar keuze, bijvoorbeeld wat pittiger.

Al deze groentefrietjes varianten zijn laag in calorieën, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen!

Ik hoop dat ik jullie heb weten te interesseren om een van deze recepten te maken. Ohja, en als je iets maakt, deel het dan even op de facebookpagina van Have a good ‘food’ day of tag mij in je foto!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s