Waarom een dieet moeilijk (of niet) is vol te houden!

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt, maar ook van anderen hoor ik dat diëten niet werkt op lange termijn. Vaak is het dieet niet vol te houden of als het dieet is afgelopen kom je weer aan (vaak meer dan dat je van tevoren woog). Hoe komt dit nu precies?

 

Vaak laat je vrienden, familie en andere mensen in je omgeving weten dat je een dieet volgt. Zij kunnen je stimuleren en motiveren op momenten dat het even minder gaat. Vaak zet zich dat om in groepsdruk omdat sommigen hun mening wel klaar hebben voor je.

 

In combinatie met een lagere energie-inname dan dat je energie verbruikt uit zich dit in moeheid, je hebt honger of voelt je uitgeput. Om dan ook nog eens weerstand of uitleg te geven aan mensen die kritiek op je hebben, dat kost nóg meer energie. Je kent stemmingswisselingen doordat je hormonen niet in balans zijn, omdat je minder eet dan ‘normaal’.

 

Wat wel werkt: kleine aanpassingen in je dagelijkse leef- en eetpatroon die blijvend werken, en ook zijn vol te houden! Je hoeft écht niet minder te eten dan je nodig hebt of jezelf uit te hongeren want dat werkt écht niet. Eet bijvoorbeeld kleinere porties bij je avondeten, en let op de hoeveelheid groenten (dit mag wel het dubbele zijn van je portie aardappelen, pasta of rijst). En natuurlijk mag je ook best een stuk chocolade eten, maar wees realistisch voor jezelf.

Beperk dit bijvoorbeeld tot de zondag (las een Sinner Sunday in). Of werk met de 80/20 regel: voor 80% eet je verse, onbewerkte producten zoals verse boontjes bij je avondeten in plaats van boontjes uit blik. De andere 20% zijn voor je snack-momenten (een mars reep één keer in de week) of voor als je écht geen tijd hebt om te koken een snelle maaltijd met aardappeltjes en een hamburger uit de diepvries met groentes uit glas of blik.

80-20.png

Het verschil tussen bewerkte en onbewerkte producten is erg groot. Je zult aan je lichaam merken dat je door meer verse ingrediënten te gebruiken en meer onbewerkte producten te eten je lichaam zichzelf een soort van reinigt. Ook meer water drinken is een must. Je kun gerust thee zonder suiker en zwarte koffie drinken, onbeperkt. Maar let op met frisdranken en zoete sappen zoals sinaasappelsap, deze dranken bevatten veel suikers en calorieën die je gemakkelijk kunt vermijden. Hou voor jezelf eens een week bij wat je eet, probeer te filteren wat je uit emotie eet en wat je makkelijk weg kunt laten. Dit kun je de week erna meteen toepassen.

 

Ben bewust van wat je in je winkelwagentje gooit tijdens het boodschappen doen. Lees eens wat vaker de ingrediëntenlijst (welke toevoegingen zitten er allemaal in de producten die ik koop?) en probeer impulsaankopen bij bijvoorbeeld tankstations en kiosken te voorkomen. Probeer eens een alcoholvrije maand in te lassen en drink dan ook geen frisdrank en zoete mixdrankjes maar ‘gewoon’ water (eventueel met bubbels) tijdens het uitgaan. Dit zal veel suikers schelen, aangezien je tijdens het uitgaan vaak meer drinkt dan normaal gesproken thuis in dezelfde tijd.

 

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips, bij mezelf werkt het in elk geval véél beter dan diëten en het is gemakkelijk vol te houden, succes!

no-diet-lifestyle2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s