Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers

Veel mensen denken bij de term suikervrij dat er totaal géén suiker in het product zit maar dan moet ik je helaas teleurstellen. In enorm veel basisproducten zitten al suikers: in fruit (natuurlijke suikers) en zelfs in groenten (bijvoorbeeld wortel, pompoen)! Zonder suiker eet je alleen maar hartig of zout. Nu kun je wel een onderscheid maken tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers.

 

Geraffineerde suikers

Om zo natuurlijk en gezond mogelijk te eten kun je het beste zoveel mogelijk geraffineerde suikers vermijden. Dit zijn bijvoorbeeld snoeprepen als Mars, suikerklontjes in je koffie en kristal- of basterdsuiker in gebak. Het nadeel van geraffineerde suiker is dat deze geen vezels, vitaminen en mineralen meer bevat waardoor je lichaam de suiker langzaam opneemt. Geraffineerde suikers worden dus snel in je bloed opgenomen en zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling van de bloedsuikerspiegel. Dit heeft weer als gevolg dat je energieniveau sterk gaat schommelen en je nog meer trek krijgt in (suikerrijke) producten.

suiker-soorten11.jpg

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers zijn in mijn ogen gezonde suikers. Je vind ze in bijvoorbeeld honing en suikervervangers als dadels en abrikozen. Gedroogd fruit bevat vaak ook toegevoegde suiker (vaak bij cranberries) probeer hierop te letten als je alleen natuurlijke suikers wilt binnenkrijgen! Zelf eet ik niet suikervrij maar ik experimenteer er wel eens mee met bakken, ik gebruik dan dadels of honing in plaats van gewone suiker. De combinatie van vezels, vitaminen en mineralen in natuurlijke suikers zorgt ervoor dat de suiker langzaam in je bloed wordt opgenomen en je daardoor langer van energie voorziet.

Binnenkort zullen er meer recepten volgen die vrij zijn van geraffineerde suikers. Voor nu kunnen jullie de hartige haverkoekjes uitproberen die ik een paar dagen geleden postte!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s